Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Mikkeli
 
 

Toijolan kylän historialliset kohteet, Toijola

 
Toijolan kylässä oli 1560-luvun maakirjojen mukaan kaksi tilaa. Seuraavalla vuosisadalla kylässä olivat Suuritalo, Toivola, Kyyrö, Haapiala ja Pientalo. Tiirolan kylä on perustettu ilmeisesti 1600-luvulla jolloin siellä oli kaksi taloa, Laukka ja Heinikkala. Pien-Toijolan talonpoikaistalo on yksi mielenkiintoisimmista ja parhaiten alkuperäisen asunsa, rakennustekniikkansa ja -materiaalinsa säilyttäneistä ulkomuseona toimivista talonpoikaistaloista. Alueen itäpäässä olevat Tiirolan kylän talot, Laukka ja Heinikkala, rakennuksineen ja lahdenpohjukkaan laskeutuvine peltoineen edustavat hyvin agraaritraditiota.

Yöveden rantakallioiden tunnetut Astuvansalmen kallionmaalaukset ovat seudun vanhinta kulttuurikerrostumaa. 1800-luvun loppupuolen liikenne- ja huvilakulttuuria edustavat Varkaantaipaleen ja Kirkkotaipaleen avokanavat sekä Kallioniemen huvila. Kylän läpi vievän maantien varrella sijaitsee arkkitehti Yrjö Sadeniemen piirustukseen pohjautuva v. 1911 rakennettu maalaiskansakoulu, jota on laajennettu 1950-l lopulla. Alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristöä. Alue kuuluu myös valtakunnallisesti merkittävä maisema-alueeseen.

Lisätietoa: www.rky.fi
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Kallioniemi
Kirkkotaipaleen kanava
Pien-Toijolan talomuseo
Toijolan piirin entinen kansakoulu
Varkaantaipaleen kanava
karttahaku