Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Pieksämäki
 
 

Haapakosken ruukki

 
Haapakosken järvimalmia jalostanut rautaruukki perustettiin vuonna 1842. Alueen ytimen muodostavat masuuni, valimo- ja konepajarakennukset, tehtaan konttori ja ruukinkartano sekä muutama työväen asuinrakennus.
Haapakosken ruukki aloitti toimintansa takkiraudan tuotannolla ja pian sen jälkeen myös valimotoiminta liittyi tehtaan toimintaan. Järvimalmiraudanvalmistuksen lähetessä loppuaan 1890-luvulla alettiin entistä enemmän panostaa raudan jalostukseen ja ruukkiin rakennettiinkin "putkiin erikoistunut valimo". Vuonna 1857 ruukki siirtyi venäläiselle suurliikemiehelle Nikolai Putiloville. Putilov oli ostanut myös Joroisissa olevan Huutokosken ruukin valtakirjat.

Putilovin aikana (1857–1879) ruukilla toimi myös oma kauppapuoti, joka sijaitsi vielä vuonna 1872 eläinsuojan yhteydessä. Vuonna 1872 oli ruukilla asuinrakennuksia kaikkiaan 12, joista pienimmät työväenasunnot olivat yhden huoneen mökkejä ja suurimmat kahdeksan asunnon kasarmeja. Haapakosken tehtaankoulu perustettiin 1870-luvulla. Näkyvän muutoksen Haapakoskelle toi Savon radan valmistuminen vuonna 1889. Haapakoskelle vedettiin oma pistoraide ja rakennettiin oma tehdasalueen sisäinen kiskoverkosto. Samoihin aikoihin vedettiin tehdasrakennuksiin myös vesijohdot. Vuosina 1860–1920 ruukilla oli oma tiiliruukki läheisessä joenmutkassa.

Haapakosken ruukki pakkohuutokaupattiin vuonna 1879 ja Haapakoski siirtyi Oravin tehtaat osakeyhtiölle. Vuonna 1905 yhtiö teki konkurssin ja lunasti itselleen ainoastaan Haapakosken ruukin. Yhtiön nimeksi tuli Haapakosken Tehdas Oy. 1900-luvun alkukymmeninä valimoa laajennettiin kovalla vauhdilla, kunnes se 1920-luvulla saavutti nykyiset mittasuhteensa. Konepajatoiminta kasvoi voimakkaasti valimon myötä.

Toisen maailmansodan aikana tehtaan tuotanto kasvoi huippuunsa, kun se valmisti sotatarvikkeita, mm. kranaatteja. Sotien jälkeen tehtaan päätuotteina ovat olleet vesijohto- ja viemäriputket sekä venttiilit, joita tehtaalla oli valmistu jo vuosisadan alusta saakka. Näiden tuotteiden erikoisosaamisesta tehdas on niittänyt mainetta kansainvälisestikin. Tehtaan valurautatoiminta lopetettiin vuonna 1986 ja koko tuotanto ruukin alueella loppui vuonna 2010.
Rakennukset ovat yksityiskäytössä.

Historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja ympäristöltään arvokas Haapakosken ruukki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (osa Savon järvimalmiruukkeja).
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Savon järvimalmiruukit, Haapakoski
karttahaku
TEEMA-ARTIKKELIT
Etelä-Savon perinteinen raudanvalmistus