Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Mikkeli
 
 

Lyytikkälä

 
Lyytikkälä toimi 1700-luvulla ratsutilan aputilana eli ns. augmenttitilana, joka veromaksussaan osallistui rusthollin ratsupalvelusta aiheutuviin kustannuksiin. Lyytikkälää isännöi Filip Lyytikäinen, jonka aikana tila vuonna 1859 lunastettiin perintötilaksi. 1900-luvun alkuun tultaessa Lyytikkälästä oli tullut yksi Suomenniemen pitäjän suurtiloista.

Nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1867. Rakennusmestarina toimi perimätiedon mukaan Siipenperk, joka oli ollut rakentamassa myös edellisenä vuonna Suomenniemen kirkkoa. Päärakennuksen kuusiruutuisten ikkunoiden ylimmissä ruuduissa on käytetty värillistä lasia, jonka arvellaan olevan peräisin samasta lähetyksestä kuin Suomenniemen kirkossa olevat värilliset lasi-ikkunat. Kaakkoissuomalaiseen tapaan Lyytikkälän rakennukset muodostavat kokonaisuuden, jonka eri aikoina rakennetut osat liittyvät luontevasti toisiinsa. Pihapiirin säännöllinen ryhmitys on syntynyt kerroksittain. Itä-Suomessa kyseinen rakennustapa yleistyi 1800-luvun puolivälin tienoilla ja Lyytikkälässä umpipiha oli saavuttanut nykyisen muotonsa 1900-luvun alkuun tultaessa. Pihapiirin vanhimmissa aitoissa on kattorakenteena harvinainen kimpirakenteinen tynnyriholvaus.

Lyytikäisen suku myi tilan pihapiirin rakennuksineen ja irtaimistoineen Museovirastolle 1984. Lyytikkälän talon hoidosta Museoviraston kanssa vastaa yhteistyössä Lyytikkälä-talon säätiö. Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin kuuluva Lyytikkälä on harvinainen ja arvokas esimerkki kansanomaisesta elämäntavasta ja työympäristöstä.

Lisätietoa: www.rky.fi
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Lyytikkälän talonpoikaistila
karttahaku