Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Savonlinna
 
 

Kuokkalan eli Riitasensuon sotilashautausmaa

 
Kuokkalassa on jatkosodan (1941–44) aikainen neuvostoliittolaisten sotavankien leiripaikka ja 98 sotilaan hautausmaa. Ensimmäiset sata vankia saapuivat lokakuussa 1941 ja heidät majoitettiin lähellä olevaan Raateahon (Raatteenahon) taloon. Sotavankien määrän kasvaessa Herneniemen tilan pelloille Riitasensuon reunaan perustettiin Kotijoukkojen Esikunnan määräyksestä 1.7.1942 erikoissotavankileiri, Svl n:o 24 Ri sotavankikarkureita varten. Näiden lisäksi alueella toimi jatkosodan loppuun asti Naarajärven sotavankien järjestelyleirin alaosasto. Viimeinen ja neljäs vaihe oli Sotavankileiri 14:n perustaminen vuonna 1944 heinäkuun alusta marraskuun 25:een päivään.

Alueelle rakennettiin majoitusparakkeja ja muita tarpeellisia rakennuksia sotavangeille ja leirin henkilökunnalle. Leirialue aidattiin piikkilanka-aidalla ja alueelle johtava tie suljettiin puomilla. Kulmissa oli vartiotornit. Enimmillään Riitasensuolla oli 500 vankia, mutta yleensä 300–400. Henkilökuntaa oli 100–200.

Hautausmaalle on pystytetty betoninen muistopatsas vuonna 1964. Hautausmaasta n. 400 m etelään sijaitsee vankileirin parakkien luonnonkivijalkoja ja betonisia uuninpohjia.

Maakunnallisesti arvokas kohde, jolla on historiallisia arvoja.
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
karttahaku