Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Kangasniemi
 
 

Pitkäpellon kotiseututalo

 
Pitkäpellon kotiseututalo muodostuu talonpoikaistalon pihapiiristä aittoineen, talleineen ja tuulimyllyineen perinteisessä peltomaisemassa vanhan Mikkeli–Jyväskylä-tien läheisyydessä. Paikalla on sekä sinne pystytettyjä että siirrettyjä rakennuksia.

Päärakennuksen vanhin osa on vuodelta 1826 peräisin oleva 9x9 metrin kokoinen, hirsinen savutupa, joka on myöhemmin muutettu uloslämpiäväksi. Läpikuljettava eteinen ja kamarit lisättiin 1900-luvun alussa. Vanhin rakennus on Koskenniemen Halttuselta siirretty pyöröhirsinen vilja-aitta vuodelta 1761. Pihatien alkuun on siirretty vuonna 1847 rakennettu hirsirakenteinen varvasmylly Väinö Himotulta Synsiön Huhtimäestä vuonna 1969.

Pitkäpellon tila on lohkottu Askolan tilasta vuonna 1858 Huikon suvulle. Päärakennus oli asuinkäytössä vuoteen 1960, ja vuonna 1967 Eino Huikko myi rakennukset Kangasniemen kotiseutuyhdistykselle, joka kunnosti rakennukset vuosina 1967–1968 museokäyttöön.

Maakunnallisesti arvokkaalla kohteella on rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja.
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
karttahaku