paluu etusivulle  tietoa palvelusta  suurenna   pienennä  
 ARTIKKELIHAKU
 ALUEHAKU
 KOHDEHAKU
 
   KARTTAHAKU
 
Mäntyharju
 
  
 
Miekankoski
 
Koskimaisema, jonka Miekansaaressa sijaitsi Turun rauhan jälkeen vuosina 1743–1812 Mäntyharjun pitäjän kahtia jakanut Ruotsin ja Venäjän valtakunnan raja. Nykyisin saaressa on entisen Mäntyharjun seudun uittoyhdistyksen tukikohta, jonka rakennukset ovat peräisin 1940-luvulta.

Alempana vesistössä sijaitsevan Voikosken syventäminen 1800-luvulla laski vedenpintaa, jolloin Miekan kaksi salmea muuttuivat koskiksi. 1800-luvun lopulla pohjoisempi koski ruopattiin irtouittoon. Vuonna 1910 Saimaalta rakennettiin oikoreitti Mäntyharjun vesistöön, jolloin Miekankoski muodostui Mäntyharjun reitin tärkeimmäksi solmukohdaksi. Vuonna 1963 reitillä siirryttiin nippu-uittoon viimeisten joukossa, mikä vaati uiton siirtämisen eteläiseen koskeen ja nipunsiirtoradan rakentamisen.

Uitto Miekankoskessa päättyi vuonna 1975, ja vuonna 1990 saari kunnostettiin museo- ja matkailukäyttöön. Kosket muokattiin kalastuskäyttöön, ja yksityinen Uittomuseo perustettiin uittokalustovarastoon. Uittomuseo siirtyi kunnan omistukseen vuonna 1996–1997, ja on osa Mäntyharjun museota.

Miekankoski kuuluu Mäntyharjun reitin koskiin, jotka muodostavat osittain luonnontilaisen vesistöreitin Vahvajärvi–Iso-Sämpiä–Tuusjärvi–Lahnavesi–Tarhavesi. Mäntyharjun reitin kosket ovat linnuille tärkeitä talvehtimis- ja levähtämisalueita ja Natura 2000 -luonnonsuojelualueverkostoon kuuluva alue.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävällä kohteella on rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja.
 
antakaa palautetta kohteen tiedoista
 
taustakartta Maanmittauslaitos WMTS 2017
karttahaku