Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Mäntyharju
 
 

Domanderin talo

 
Adolf Fredrik Domanderin perustama apteekki avattiin Mäntyharjulla vuonna 1874. Pian sen jälkeen Domander rakennutti Pyhäveden rannalle talon, jossa hän asui ja harjoitti monenlaista liiketoimintaa. Lähes alkuperäisenä säilyneeseen apteekkimiljööseen kuuluu päärakennuksen lisäksi piharakennuksia ja puisto Pyhäveden rannassa. Apteekin viereen rakennettiin koju, jossa tarjoiltiin Domanderin itsensä valmistamia virvokkeita ja Hilda-rouvan paistamia leivonnaisia. 1900-luvun alussa hän rakensi huvilansa viereen uuden rakennuksen, jossa toimi apteekin lisäksi myös postitoimisto ja kirjakauppa. Domander vaikutti paikkakunnan kehitykseen monin tavoin ajamalla mm. lääkärin ja kätilön palkkaamista Mäntyharjulle. Apteekki siirtyi Domanderin pojalle Ernstille vuonna 1928 ja toiminta loppui 1950-luvulla. 2000-luvulla rakennus on kunnostettu Taidekeskus Salmelan käyttöön.

Domanderin talo on keskeinen osa kirkonkylän valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Kohteella on rakennushistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja ja se on kaavalla suojeltu.
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Mäntyharjun vanha keskusta
karttahaku