Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Mäntyharju
 
 

Iso-Pappila

 
Seudun tyylillinen harvinaisuus vuodelta 1812 – rovasti A. A. Bernerin aikana rakennettu kirkkoherran empiretyylinen pappila. Valmistuttuaan se oli kirkon jälkeen pitäjän suurin rakennus, ja noudatti karoliinista eli keskeissalipohjakaavaa. Nykyasussaan – joka on peräisin vuodelta 1933 – pappila on pohjakaavaltaan symmetrinen. Rakennuksen käyttö pappilana loppui vuonna 1958, ja nykyisin se toimii Mäntyharjun museon näyttelytilana sekä muuna julkisena kunnan kulttuuritilana.

Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on pappilan aikaisista rakennuksista kahdessa osassa rakennettu väentupa vuosilta 1829 ja 1855, halkovaja–vaunuliiteri, kivinavetta vuodelta 1899, kolme maakellaria, kolme kaivoa, kaksi aittaa ja vuonna 1913 rakennettu riihi, johon on lisätty vuonna 1978 kylkiäinen (kuomina). Museotoiminnan aikana alueelle on siirretty paja sekä vuonna 1972 Toivolan Töpönrannasta nuottakota.

Pappilalla on rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja, ja se on osa valtakunnallisesti arvokasta Mäntyharjun vanhan keskustan kulttuuriympäristöä.
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Mäntyharjun vanha keskusta
karttahaku