paluu etusivulle  tietoa palvelusta  suurenna   pienennä  
 ARTIKKELIHAKU
 ALUEHAKU
 KOHDEHAKU
 
   KARTTAHAKU
 
Mäntyharju
 
  
 
Iso-Pappila
 
Seudun tyylillinen harvinaisuus vuodelta 1812 – rovasti A. A. Bernerin aikana rakennettu kirkkoherran empiretyylinen pappila. Valmistuttuaan se oli kirkon jälkeen pitäjän suurin rakennus, ja noudatti karoliinista eli keskeissalipohjakaavaa. Nykyasussaan – joka on peräisin vuodelta 1933 – pappila on pohjakaavaltaan symmetrinen. Rakennuksen käyttö pappilana loppui vuonna 1958, ja nykyisin se toimii Mäntyharjun museon näyttelytilana sekä muuna julkisena kunnan kulttuuritilana.

Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on pappilan aikaisista rakennuksista kahdessa osassa rakennettu väentupa vuosilta 1829 ja 1855, halkovaja–vaunuliiteri, kivinavetta vuodelta 1899, kolme maakellaria, kolme kaivoa, kaksi aittaa ja vuonna 1913 rakennettu riihi, johon on lisätty vuonna 1978 kylkiäinen (kuomina). Museotoiminnan aikana alueelle on siirretty paja sekä vuonna 1972 Toivolan Töpönrannasta nuottakota.

Pappilalla on rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja, ja se on osa valtakunnallisesti arvokasta Mäntyharjun vanhan keskustan kulttuuriympäristöä.
 
antakaa palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Mäntyharjun vanha keskusta
taustakartta Maanmittauslaitos WMTS 2017
karttahaku