Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Savonlinna
 
 

Olavinlinna

 
Eerik Akselinpoika Tott käynnisti vuonna 1475 Olavinlinnan rakennustyöt Kyrönsalmen saareen. Rajalinnan ensimmäinen rakennusvaihe, joka käsitti päälinnan alkuaan kolmine torneineen ja muureineen sekä esilinnan, oli puolustuskunnossa vuonna 1496. Päälinnan kolmesta keskiaikaisesta tornista on jäljellä vain kaksi; Kirkkotorni ja Kellotorni. Torneja on korotettu 1500-luvulla. Vielä nykyisin jäljellä oleva itäisen esilinnan ns. Kijlin torni rakennettiin vuosina 1604–1608. Itäisen esilinnan ns. Paksu torni on purettu 1790-luvun alussa.

Venäjän vallan ja marsalkka Suvorovin aikana 1790-luvulla toteutettiin huomattavia bastionirakenteita, mm. Paksu Bastioni. Linnaa on restauroitu 1870-luvulta lähtien ja viimeisin laaja restaurointi toteutettiin vuosina 1959–1975.

Olavinlinnan kivestä muuratut, pyöreät tykkitornit, bastionit, kurtiinimuurit ja asuinrakennukset muodostavat tiiviin, maisemallisesti vaikuttavan kokonaisuuden Kyrönsalmen jylhässä järvimaisemassa. Valtakunnallisesti arvokkaalla kohteella on rakennushistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja, ja se on suojeltu valtion asetuksella.
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Kyrönsalmen kulttuurimaisema
Olavinlinna, Kyrön- ja Haapasalmen kulttuurimaisema
karttahaku
TEEMA-ARTIKKELIT
Etelä-Savon arkeologinen perintö
Historiallisen ajan muinaisjäännökset