paluu etusivulle  tietoa palvelusta  suurenna   pienennä  
 ARTIKKELIHAKU
 ALUEHAKU
 KOHDEHAKU
 
   KARTTAHAKU
 
Savonlinna
 
  
 
Olavinlinna - linnake
 
Eerik Akselinpoika Tott käynnisti vuonna 1475 Olavinlinnan rakennustyöt Kyrönsalmen saareen. Rajalinnan ensimmäinen rakennusvaihe, joka käsitti päälinnan alkuaan kolmine torneineen ja muureineen sekä esilinnan, oli puolustuskunnossa vuonna 1496. Päälinnan kolmesta keskiaikaisesta tornista on jäljellä vain kaksi; Kirkkotorni ja Kellotorni. Torneja on korotettu 1500-luvulla. Vielä nykyisin jäljellä oleva itäisen esilinnan ns. Kijlin torni rakennettiin vuosina 1604–1608. Itäisen esilinnan ns. Paksu torni on purettu 1790-luvun alussa.

Venäjän vallan ja marsalkka Suvorovin aikana 1790-luvulla toteutettiin huomattavia bastionirakenteita, mm. Paksu Bastioni. Linnaa on restauroitu 1870-luvulta lähtien ja viimeisin laaja restaurointi toteutettiin vuosina 1959–1975.

Olavinlinnan kivestä muuratut, pyöreät tykkitornit, bastionit, kurtiinimuurit ja asuinrakennukset muodostavat tiiviin, maisemallisesti vaikuttavan kokonaisuuden Kyrönsalmen jylhässä järvimaisemassa. Valtakunnallisesti arvokkaalla kohteella on rakennushistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja, ja se on suojeltu valtion asetuksella.
 
antakaa palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Kyrönsalmen kulttuurimaisema
Olavinlinna, Kyrön- ja Haapasalmen kulttuurimaisema
taustakartta Maanmittauslaitos WMTS 2017
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Etelä-Savon arkeologinen perintö
Historiallisen ajan muinaisjäännökset