Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Heinävesi
 
 

Heinäveden reitin kanavat ja rakenteet, Varistaipaleen kanava

 
Heinäveden reitti on maisemallisesti monipuolisimpia sisävesiliikenteen reittejä ja siihen liittyy monia arvokkaita liikenne- ja teollisuushistoriallisia muistomerkkejä. Reitin merkitys kasvoi 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kun vesistön laaja kanavaverkosto toteutettiin. Laivaliikenne Heinävesi-laivoilla Kuopion ja Savonlinnan välillä alkoi vuonna 1906, jolloin pääosa kanavista valmistui.

Reitin viimeisenä rakennetun kanavakokonaisuuden muodostavat Juojärven reitille vuosina 1911 - 15 rakennetut Varistaipaleen ja Taivallahden sulkukanavat sekä niiden välinen avokanava, Varislammen Välikanava. Varistaipaleen kanava on kvaaderikivillä reunustettu ja siinä on neljä sulkukammiota. Kanavan rannoille on istutettu puisto, jossa on sulkumestarin asunto sekä kanavarenkien renkitupa piha- ja ulkorakennuksineen vuodelta 1915. Renkituvassa toimii kanavamuseo. 1100 m pitkä kanava on rakennettu vuosina 1911-13.

Varistaipaleen kanava ympäristöineen on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö ja se kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen Heinäveden reitin maisema-alueeseen. Heinäveden reitti on yksi Suomen kansallismaisemista.

Lisätietoja: www.rky.fi
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Varistaipaleen kanava
Varistaipaleen kanavamuseo
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Laivareittien kulttuuriperintö Savonlinnan seudulla