paluu etusivulle  tietoa palvelusta  suurenna   pienennä  
 ARTIKKELIHAKU
 ALUEHAKU
 KOHDEHAKU
 
   KARTTAHAKU
 
Pieksämäki
 
  
 
Pieksämäen Keskuskatu
 
Pieksämäen Keskuskatu on hyvä esimerkki sotien jälkeisestä kaupunkisuunnittelusta ja liikerakentamisesta, jossa tavoitteena on ollut katulinjan yhtenäinen arkkitehtoninen ilme.

Rautateiden risteykseen kehittyneen Pieksämäen kaupungin Keskuskatu saa alkunsa rautatien ylittävästä sillasta ja päättyy harjun laelle, jonne suunniteltu maamerkki toteutui vasta 1956, kun arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema vesitorni valmistui.

Keskuskadun vanhimmat asemakaavan mukaan rakennetut rakennukset ovat Tallikadun ja Lampolahdenkadun välisellä osalla olevat funkistyyppiset kauppa- ja liikerakennukset. Keskuskadun kaupunkikuvallinen ilme on muodostunut yhtenäiseksi, vaikka rakennuskanta onkin peräisin usealta eri vuosikymmeneltä, koska uudisrakennusten volyymi ja sijoittelu vastaa alkuperäistä asemakaavallista ajatusta. Kadun puurivit ovat peräisin 1950-luvulta, ja jalkakäytävien kiveyksellä ja yhtenäisellä katuvalaistuksella on korostettu kadun arkkitehtonista yhtenäisyyttä. Pieksämäen Keskuskatu on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Lisätietoa: www.rky.fi
 
antakaa palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Keski-Savon Osuusliike, Keskuskatu 5
Keskuskoulu, Keskuskatu 32
Kinolinna, Keskuskatu 20
KOP:n talo, Savontie 5
Meriluodon talo, Keskuskatu 53
POK:n talo, Keskuskatu 7
Sepposen talo
Säästöpankin talo (Kauppakatu 5–7)
Urheilukentän portti
taustakartta Maanmittauslaitos WMTS 2017
karttahaku