Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Savonlinna
 
 

Punkaharjun asema-alue

 
Punkaharjun asema-alue rakennettiin vuosina 1906–1908. Punkaharju oli Savonlinna-Elisenvaara -radan ainoa IV luokan piirustuksilla rakennettu asema. Ensimmäisen maailmansodan aikana Punkaharju oli venäläisten ja etenkin pietarilaisten varakkaiden matkailijoiden suosiossa. Punkaharjun asemalla oli sen matkailullisen merkityksen vuoksi kiinnitetty tavallista suurempaa huomiota matkustajien viihtyvyyteen: siellä oli kaksi ravintolaa, huvimaja sekä 270 metriä pitkä lehmuskuja. Lisäksi asemahallissa toimi Punkaharjun postikonttori vuodesta 1907 lähtien.

Asema-alueelle kuuluivat myös virkamiestalo, ns. kaksinkertainen asemamiestalo, tavaramakasiini sekä asemalaiturin päähän vuonna 1928 rakennettu huvimaja, josta alkoi radansuuntainen lehmuskuja. Asemapäällikkö perheineen asui varsinaisen asemarakennuksen toisessa päässä. Punkaharjun asema lakkautettiin 1953, jonka jälkeen se toimi pysäkkinä. Punkaharjun vanha asema muutettiin Metsäntutkimuslaitoksen ja Luston näyttelytilaksi vuonna 1994. Nykyisin rakennukset ovat yksityiskäytössä. Alue on osa Punkaharjun valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä sekä valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Punkaharjun rautatieasema
karttahaku