Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Sulkava
 
 

Sulkavan rantatie

 
Kaupankäynti Sulkavan kirkonkylällä on keskittynyt taajamaa jakavan Uitonvirran etelärannalle, vanhan Puumalantien ja rantaa seurailevan Alanteentien varrelle. Jo ennen ensimmäisiä maakauppoja oli vesi- ja maareitin risteyspaikalla, Uitonvirran ylittävän sillan poskessa toiminut kievari. Puoteja perustettiin 1800-luvun lopulta lähtien myös sillan luota laivarantaan kääntyvän kylätien varteen. Tällä välillä sijaitsevista puurunkoisista asuin- ja liikerakennuksista suurin osa on rakennettu 1800-luvun lopulla, loput 1900-luvun alussa. Alun perin kookkaimmat kauppatalot olivat satulakattoisia, mutta kolmeen rakennukseen tehtiin 1910-20-luvuilla toteutettujen laajennustöiden yhteydessä mansardikatto, myös alueen taloissa yleiset poikkipäädyt ovat tältä ajalta. Rantamaisemaan vuosikymmenten ajan kuuluneet erilaiset rantamakasiinit, saunat ja pienasumukset ovat hävinneet lähes kokonaan. Parin kauppatalon edustalla on edelleen rantasauna. Viimeisen rantamakasiinin päädyssä on Enso-Gutzeitin tunnus, valkoinen tähti.

Alanteentie, pienvenesatama ja taustalla nousevan rinteen pienipiirteinen asuinalue on keskeinen osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Laivarannalle johtavan tien varteen syntynyt kyläraitti on edustava historiallinen todiste vesiliikenteen merkityksestä Itä-Suomessa. Tämän kulttuurihistoriallisen merkityksen ja raitin vanhimman osan poikkeuksellisen yhtenäisyyden vuoksi alueella on kulttuurihistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Alanteentie 16
Alanteentie 7, Kurjenmiekka
Kirjakaupan talo
Ottola
Pihilä
Rintala
Salmensuu
Tyynelä
Vihavaisen kauppa
karttahaku