Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Savonlinna
 
 

Nökköniemi

 
1800-luvun lopulla oli Savonlinnan kaupungilla asutukseen varattua vuokramaata vain Myllymäen pohjoispuolella, Ruislahden ja Koululahden välillä. Siellä sijaitsi Savonlinnan vähävaraisten asuinalue, johon oli rakennettu mökkejä ilman rakennusjärjestystä. Vuonna 1903 Vääräsaaren Ruislahden puoleinen osa eli nk. Nökköniemi jaettiin vuokratonteiksi ja alueelle syntyi nopeasti yhdyskunta, johon kuului pääasiassa työläisperheitä.

Ruislahden ja Koululahden välissä sijaitseva kallioinen mäki sai kiemurtelevien kinttupolkujensa vuoksi paikallisten kielenkäytössä nimityksen "Kinttupolunmäki". Tämä mäki jatkuu myös länteen päin yhtyen Myllymäkeen. Näiden alueiden rajana toimi Myllymäen itärinteessä kulkeva rautatie. Kinttupolunmäen itäpuolella on Nökköniemi, joka lienee saanut nimensä pienen kokonsa vuoksi.

1900-luvun alueen tonttien vuokraajat rakensivat asuinrakennuksia ja piharakennuksia rakennuspiirustuksia käyttäen. Tontit on myöhemmin lunastettu kaupungilta. Nökköniemen esikaupunkimaisella puutaloalueella on säilynyt runsaasti 1900-luvun alkuvuosikymmenten rakennuskantaa. Nökköniemi on maakunnallisesti arvokas alue, johon liittyy kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja. Alue on osa valtakunnallisesti arvokasta Kyrönsalmen kulttuurimaisema-aluetta.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Kalliokatu 3
Kinttupolku 3
Kinttupolku 5
Kinttupolku 7
Putkinotkonkatu 1
Putkinotkonkatu 2
Putkinotkonkatu 3
Suruttomankatu 1
Suruttomankatu 2
Suruttomankatu 3
Suruttomankatu 4
Suruttomankatu 5
Vääräsaarenkatu 3
Vääräsaarenkatu 5
Vääräsaarenkatu 7
Vääräsaarenkatu 9
karttahaku