Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Kangasniemi
 
 

Läsäkoski

 
Kyy- eli Läsäkoski, jossa on kolme vierekkäistä koskea, oli jo 1700-luvulla suosittu lohenkalastuspaikka. Vuonna 1839 viipurilaiset asessori G. F. Pistolekors ja kauppaneuvos C. H. Rosenius perustivat siihen sahan. 1900-luvun alussa saha sai höyrykoneen, jota käytettiin vesivoiman lisänä, ja saha nousi suurien sahojen joukkoon. Sahan toiminta loppui vuonna 1939.

Läsäkosken rakennetusta kokonaisuudesta merkittävän osan muodostaa Läsäkosken kartano rakennuksineen ja sahatoimintaan liittyneet lukuisat rakennukset ja rakenteet. Keskimmäisessä haarassa toimi mylly 1840-luvulta 1950-luvulle. Rakennus on edelleen paikallaan. Maisema-alueen länsiosassa on kaksi vanhempaa maatilaa, maisema-alueen itäosassa sijaitsee Läsäkosken vanha koulu, kauppa sekä ryhmä asuintaloja ja vapaa-ajanasuntoja. Talot ovat ryhmittyneet veden läheisyyteen, teiden varsiin nauhaksi.

Läsäkoski on edustava esimerkki 1900-luvun alun sahayhdyskunnasta, jossa vanhat teollisuusrakennukset ja sahan aikainen kylä muodostavat kosken ja kanavan kanssa maisemakokonaisuuden. Alueella on kulttuurihistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Koskensaari
Läsäkosken kartano
Läsäkosken koulu
Läsäkosken mylly
Läsäkosken osuuskauppa
Läsäkosken Pikku-Myllysaari
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Drumliinien ja tasankojen vaihtelu hallitsee luoteisosien maisemaa