Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Mikkeli
 
 

Neitvuori, Anttola

 
Neitvuori sijaitsee noin 25 km linnuntietä Mikkelin keskustasta itään. Maiseman perusrakenteen muodostavat karu, louhikkoinen luonnonmaisema ja vesialueet. Neitvuoren laelta avautuva vaikuttava Luonterin järvimaisema ulottuu kymmenien kilometrien päähän. Siinä vuorottelevat vedet, metsämaat ja kallioiset rannat muodostaen sokkeloisen tummien ja vaaleiden alueiden labyrintin, joka vähitellen muuttuu äärettömyyksiin jatkuviksi tummiksi metsäkumpareiksi. Kulttuurivaikutus näkyy kokonaiskuvassa poikkeuksellisen vähän, maisema-alueella on vain muutamia pieniä tiloja viljelyksineen.

Jyrkkärinteinen Neitvuori nousee jyhkeänä kalliomäkenä Saimaaseen kuuluvan Luonterin rannasta noin 110 metrin korkeuteen. Rinteet ovat kivikkoisia ja louhikkoisia ja paikoin pystysuoraa kallionseinämää. Rannat ja saaret ovat metsäisiä. Heti vuoren juurelta alkaa saarien, luotojen, niemien, lahtien ja kapeikkojen luonnehtima sokkeloinen järviluonto. Alueella sijaitsee useita esihistoriallisen ja historiallisen ajan jäänteitä kuten kalliomaalauksia. Luonteri kuuluu valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 -luonnonsuojelualueverkostoon. Alueella on myös maisemallisia arvoja ja se on valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Hiidenmaan tila
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Vesistöt hallitsevat maakunnan itäosien maisemaa