Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Rantasalmi
 
 

Pirilä

 
Pirilän maisema-alue sijaitsee Tuusjärven ja Kolkonjärven välissä olevan Hakojärven pohjoisrannalla parinkymmenen kilometrin päässä Rantasalmen kirkonkylältä lounaaseen. Pirilä on ollut asuttu jo 1500-luvulta lähtien. Se on Rantasalmen vanhimpia viljelysseutuja, maakansan asuinsijoja.

Maiseman perusrakenteen muodostavat lukuisat rinnakkaiset luode-kaakko -suuntaiset harjanteet ja niiden väliin jäävät hieman kosteammat pienet painanteet. Harjanteista korkein on Paunolanmäki maisema-alueen pohjoisosassa. Perinteinen kylätie kiertää tiluksia ja luonnonesteitä ja kokoaa pihapiirit maastonmuotojen poikki. Pellot on raivattu aivan läheisen Hakojärven rantavyöhykkeelle asti.

Läheisistä Kolkonjärvestä ja Tuusjärvestä on nostettu järvimalmia 1500-luvulta aina 1800-luvulle asti. Alueelta tunnetaan arkeologisia irtolöytöjä. Kylän korkeimmalla kohdalla on 1700-luvun alkupuolelta lähtien asuttu Paunolanmäen pihapiiri. Useimmat maatilojen päärakennukset ovat perinteisiä savolaistaloja. Hakojärven rannassa Toivonniemessä on 1920-luvulla rakennettu seurantalo ja 1950-luvulla rakennettu tanssilava. Pellon ja metsän reunassa on kivikasoja ja pelloissa pieniä kivisiä metsäsaarekkeita, peltomaisema on hyvin mosaiikkimaista. Alueella on kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Paunolanmäki
Toivonniemi, Pirilän seurantalo ja tanssilava
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Vesistöt hallitsevat maakunnan itäosien maisemaa