Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Pieksämäki
 
 

Vehmaskylä

 
Vehmaskylän maisema-alue sijaitsee Pieksämäeltä noin kymmenen kilometriä kaakkoon. Alueella on ollut asutusta jo 1500-luvulla. 1600-luvulla Vehmaskylä oli Pieksämäen seudun suurimpia kyliä. Vanhin tie Pieksämäeltä Savon keskuksiin, Juvalle ja Sairilaan, kulki Vehmaskylän ja Längelmäen kautta.

Kylä- ja viljelyalue muodostuu luode-kaakko -suuntaisten mäkien rinteille ja laelle raivatuista peltoaukeista sekä maatilojen ja asuinrakennusten pihapiireistä. Harjanteitten välissä ja rinteillä kulkee vanha maantie. Tieltä avautuu näkymiä kylän viljelyaukeille ja ympäröivään metsäiseen mäkimaisemaan.

Monet tilakeskukset erottuvat maisemakuvassa kehystettyinä säntillisillä pensasaidoilla. Pihapiirien rakennuskanta on paljolti nuorta, mutta joukossa on kuitenkin 1900-luvun alun asuinmökkejä, toisen maailmansodan jälkeen rakennettuja asutustiloja sekä joitakin vanhempia talonpoikaistaloja monine piharakennuksineen. Talousrakennusten joukossa on pari näyttävää kivinavettaa 1800-luvulta. Erityisen monipuolisena kumpuileva maisema avautuu vanhan sotilasvirkatalo Pääkkölän pihapiiristä kohti läheisiä tiloja ja taloja. Maantien varrella on tallella joitakin vanhempia tienpidon merkkejä kuten metallisia kilometripylväitä ja maitokoppi. Alueella on kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Drumliinien ja tasankojen vaihtelu hallitsee luoteisosien maisemaa