Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Joroinen
 
 

Lapinmäki-Pasalankylä-Ryyhtölä

 
Lapinmäki-Pasalankylä-Ryyhtölä -maisema-alueen eteläisin osa sijaitsee noin neljä kilometriä Joroisten kirkonkylältä luoteeseen. Seudun vanhin asutus on ajoitettu esinelöytöjen perusteella 4500 - 6000 vuotta vanhaksi. Maisema-alueen läheisyydestä on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja ja esineitä mm. Kolmanjoen länsipäästä ja Kollinjoen varrelta. Pysyvästä asutuksesta on merkkejä jo 1300-luvulta, jolloin seudulla on harjoitettu kaskenpolttoa. 1600-luvulta alkaen asutus on vakiintunut ja viljelysten raivaaminen nykyisille paikoille on alkanut.

Pasalan tila on peräisin 1500–luvulta, mutta sen nykyinen päärakennus on valmistunut 1800-luvun puolivälissä. Suurin osa muista tiloista on perustettu 1920-luvulla torpparien itsenäistymisen seurauksena ja 1940-luvulla siirtolaisten asutustoiminnan seurauksena. Kylän koulu on tienristeyksessä Lapinmäen juurella. Alueella on kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Huutokosken ruukki
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Vesistöt hallitsevat maakunnan itäosien maisemaa