Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Juva
 
 

Vuorenmaan viljelymaisema

 
Vuorenmaan maisema-alue sijaitsee noin 20 km luoteeseen Juvan keskustasta. Alue on ollut asuttuna 1500-luvun lopulta lähtien. Maisema-alue kuuluu Savonselän vedenjakaja-alueeseen, jota leimaavat moreenimaat ja soiden runsaus. Vuorenmaan maisema on vuoristoisinta Etelä-Savossa. Kylätie kulkee maaston muotoja noudattaen rinteiden poikki. Tuhkainmäen yläosassa tie kulkee myös rinteen suuntaisena. Sieltä avautuu näköaloja vastapäisille rinnepelloille ja kauas metsäiseen horisonttiin. Vuorenmaan talot ja tilat ovat ryhmittyneet moreeniselänteitä seuraten rinteille viljelysten ääreen ja muodostavat löyhän nauhamaisen kylän. Kylän rakennuksista suurin osa on perinteisiä puurakennuksia. Alueen vanhimpia tiloja ovat Piispala, Hirvola ja Häkkilä. Kallion laidunalue on valtakunnallisesti arvokas perinnebiotooppi. Se on edustava metsälaitumen sekä niitty- ja ketolaikkujen muodostama maisemallisesti arvokas laidunkokonaisuus.

Maanviljelyn lisäksi alueella on harjoitettu paljon muutakin elinkeinotoimintaa. Vuorenmaan saha ja mylly aloittivat toimintansa 1910-luvulla. Sahaustoiminta loppui 1960-luvulla, mutta sahan rakennuksia on vielä jäljellä. 1800-1900-lukujen vaihteessa poltettiin kalkkia Mäenpään tilan mailla, missä on vieläkin kalkkiuunin rauniot. Vuorenmaassa on ollut myös kaksi nahkatehdasta. Kylällä on oma rukoushuone ja siellä toimi pitkään myös kauppa ja pankki.

Vuorenmaa on monipuolinen, elävä ja laaja maisemakokonaisuus, joka edustaa alueelle tyypillistä, mutta tässä laajuudessa harvinaista, jopa vuoristoista, kaskiviljelyn jälkeen vakiintunutta viljelyaluetta. Korkea sijainti ja avoimet pellot mahdollistavat poikkeuksellisen pitkät näkymät ympäröivään luonnonmaisemaan. Alueella on kulttuurihistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja ja se on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Hirvola
Mäenpää
Pesola
Piispala
Tuhkainmäki
Vanhapaikka
Vuorenmaan kalkinpolttouuni
Vuorenmaan koulu
Vuorenmaan rukoushuone
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Drumliinien ja tasankojen vaihtelu hallitsee luoteisosien maisemaa
Eteläsavolainen maisema