Kyy- eli Läsäkoski, jossa on kolme vierekkäistä koskea, oli jo 1700-luvulla suosittu lohenkalastuspaikka. Vuonna 1839 viipurilaiset asessori G. F. Pistolekors ja kauppaneuvos C. H. Rosenius perustivat siihen sahan. 1900-luvun alussa saha sai höyrykoneen, jota käytettiin vesivoiman lisänä, ja saha nousi suurien sahojen joukkoon. Sahan toiminta loppui vuonna 1939.
Läsäkosken rakennetusta kokonaisuudesta merkittävän osan muodostaa Läsäkosken kartano rakennuksineen ja sahatoimintaan liittyneet lukuisat rakennukset ja rakenteet. Keskimmäisessä haarassa toimi mylly 1840-luvulta 1950-luvulle. Rakennus on edelleen paikallaan. Maisema-alueen länsiosassa on kaksi vanhempaa maatilaa, maisema-alueen itäosassa sijaitsee Läsäkosken vanha koulu, kauppa sekä ryhmä asuintaloja ja vapaa-ajanasuntoja. Talot ovat ryhmittyneet veden läheisyyteen, teiden varsiin nauhaksi.
Läsäkoski on edustava esimerkki 1900-luvun alun sahayhdyskunnasta, jossa vanhat teollisuusrakennukset ja sahan aikainen kylä muodostavat kosken ja kanavan kanssa maisemakokonaisuuden. Alueella on kulttuurihistoriallisia, historiallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä. |